Samenvatting

Multiple sclerose (MS) is een chronische ziekte van het centraal zenuwstelsel. Het immuunsysteem richt zich bij MS tegen de myelinelaag rond de zenuwen waardoor neurologische stoornissen ontstaan. Mensen met MS kunnen te maken krijgen met aan voeding gerelateerde klachten. In dit artikel wordt eerst een uitvoerige beschrijving van het ziektebeeld MS gegeven. Daarbij is aandacht voor de etiologie, pathologie, symptomen, diagnose MS, de beloopsvormen als relapsing remitting MS (RRMS), progressieve MS (PMS), klinisch geïsoleerd syndroom (CIS) en ten slotte voor de behandeling. Vervolgens worden de voedingsgerelateerde klachten besproken, zoals overgewicht, ondervoeding, maag-darmklachten, urineweg- en blaasinfectie, slikklachten en osteoporose. Ten slotte wordt de rol van leefstijl en van voeding bij MS belicht, waarbij wordt ingegaan op vitamine D en B12, vetzuren, antioxidanten, zout, zuivel, gluten en voedingspatronen.

Ik wil verder lezen