Samenvatting

Oliën en vetten nemen in onze voeding een belangrijke plaats in. Ze zijn van belang voor een optimale gezondheid en passen in een gezonde leefstijl. Oliën en vetten zijn van natuurlijke oorsprong, van plantaardige of van dierlijke oorsprong. Als je de productgroep oliën en vetten beschouwt, dan zijn vetten in de voeding vrijwel altijd van plantaardige oorsprong. Dit geldt vanzelfsprekend niet als je de productgroepen vlees en zuivel erbij in beschouwing neemt. Oliën en vetten worden als smeer- en bereidingsvetten gebruikt, maar worden ook verwerkt in veel levensmiddelen. Ze zijn belangrijk voor de smaak en structuur van veel voedingsmiddelen. Onderling verschillen de plantaardige (en dierlijke) oliën en vetten in de vetzuursamenstelling. Voor de toepassing van een olie of vetsoort is het van belang deze verschillen goed te kennen, want ze zijn van invloed op zowel de gezondheidseffecten in het lichaam als op de functies van vetten in het levensmiddel. Van de plantaardige oliën zijn sojaolie, palmolie, raapolie en zonnebloemolie de meest gebruikte in voedingsmiddelen. Innovaties in oliën- en vettenproducten zijn erop gericht voedingsmiddelen te produceren die het leveren van een bijdrage aan de gezondheid combineren met een goede smaak, structuur en houdbaarheid.

Ik wil verder lezen